onsdag 13 augusti 2014

Dulche de leche

Nu när vädret har vänt och det är svalare, känns det riktigt roligt att stå i köket och hålla på med bakning, pyssla med sockerblommor och annat trevligt igen.
Idag har jag varit väldigt effektiv och hållit på med flera projekt samtidigt. Det första jag gjorde var att koka ihop en underbar dulche de leche som är en latinamerikansk söt kolasmakande kräm baserad på mjölk.
Den är lätt att koka i hop själv om än tidskrävande.
Man tar bara en burk kondenserad mjölk, lägger den i en kastrull som är tillräckligt djup för att hela burken ska kunna täckas med vatten.
Koka sedan burken i tre timmar på medelvärme. Glöm inte att titta till burken då och då för att kontrollera att den fortfarande är täckt med vatten, annars finns risk att burken exploderar...
Kyl sedan burken, gärna i isvatten. När den sedan svalnat - öppna och njut av en underbart söt välsmakande och väldoftande kolakräm.
Användningsområden för dulche de lechen är många, som till exempel kolasås till glass, fyllning i tårtor och kakor, som mousse och så vidare.

Färdig dulche de leche:

Dulche de leche på gång