måndag 23 juni 2014

Årets Midsommartårta

Jag har aldrig tänkt på det men vi i vår familj är väldigt traditionsbundna när det gäller vårt midsommarfirande. Det sker alltid på samma sätt: på midsommarafton äter vi frukost, gör kransar, firar ute på landet och äter jordgubbstårtan jag alltid gör till midsommar, årets godaste tårta enligt familjen.
Tårtan är väldigt lättgjord, det enda man måste tänka på är att göra den dagen innan så den hinner safta till sig ordentligt. Tårtan fyller jag alltid med ett lager glasskräm och ett lager rårörda jordgubbar

Tårtbotten:
 4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Rårörda jordgubbar:
300g svenska jordgubbar
ca 4 msk strösocker

Glasscreme:
2 dl grädde
2 dl mjölk
5 msk marsankräm

Garnering:
4 dl vispgrädde
jordgubbar

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en rund form på ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker ljust och luftigt, tillsätt resterande ingredienser, blanda försiktigt till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter. Låt kallna. Dela botten i tre delar.
Rårörda jordgubbar: Skär jordgubbarna i småbitar och lägg dessa i en skål, tillsätt sockret. Låt stå i kylen under minst 30 min.
Glasscreme: Vispa ihop mjölk och marsankräm. Låt stå 10 minuter. Tillsätt grädden och vispa upp med elvisp till fluffig kräm
Tårtan: Bred de rårörda jordgubbarna och glasscremen på var sin botten. Dekorera med vispad grädde och jordgubbar.
Låt gärna tårtan stå och safta till sig över natten.