fredag 23 maj 2014

Glutenfria rabarberrutor, saftiga och goda

Glutenintolerans innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna  så att man inte kan tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt. Man vet inte riktigt varför vissa personer blir känsliga för gluten men den viktigaste kända orsaken är ärftlighet. Det är ett förstås ett besvärligt tillstånd som påverkar kroppen på många olika sätt.

Här kommer ett recept på en saftig och god glutenfri försommarkaka till både de som är glutenintoleranta och de som lyckligtvis inte är det. Rabarberrutorna är goda som de är eller med lite vaniljsås till. Baka den, den är jättegod! :)

Ugn:175 i ca 15-20 min.
150 g smält smör
2 tsk vaniljsocker
3 dl Semper Fin Mix
1 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 ägg
½ dl mjölk
ca 500 g skivade rabarber 
1 dl pärlsocker

*Sätt på ugnen
*Lägg bakplåtspapper i en långpanna
*Smält smöret
*Blanda i en bunke, alla torra ingredienser utom strösocker, rabarber och pärlsocker
*Vispa socker och ägg pösigt
*Tillsätt mjölk och smör
*Tillsätt sist de torra ingredienserna
*Häll smeten i långpannan och strö över rabarberbitarna och pärlsockret.
*Grädda kakan i nedre delen av ugnen.
*Vid servering kan man om man vill dofta över lite florsocker.