söndag 31 augusti 2014

Spidermantårta

Förra helgen fick jag besök av Elias, hans lillebror och hans mamma. De ville beställa en spiderman-tårta till Elias kalas. Elias ville ha en tårtfyllning bestående av hallonmousse och chokladmousse så det fick det bli :)
Jag skred genast till verket för det är både roligt och spännande att göra figurer och se de växa fram allteftersom man arbetar. Jag bestämde mig tidigt för att göra en spiderman som klättrar och där spindelnät skulle komma ut ur hans ena hand, dessutom skulle tårtan ha en stad i relief på sidorna. Det var som alltid väldigt roligt att skapa alla detaljer till tårtan och eftersom jag hade en sådan klar bild över hur jag ville att den skulle se ut så var det bara att jobba på tills jag var nöjd.
Tårtan bestod av vaniljbottnar med hallonmousse och hela hallon i ena lagret och chokladmousse med chokladbitar i det andra lagret. Sedan spacklades hela tårtan med blå marshmallowsmörkräm innan sugarpastelocket och alla dekorationerna kom på plats. Jag hoppas och tror att Elias blev ganska nöjd med sin tårta. :)

måndag 25 augusti 2014

Lättbakat vardagsbröd

Det känns verkligen att hösten kommit och sommaren tagit slut för gott i år. Detta är ju inte bara negativt utan det finns många mysiga saker med hösten; tända ljus om kvällarna, mustiga höstgrytor, pysselkvällar, baka, läsa en god bok eller två och mycket annat.
Jag har en höstgryta som återkommit varenda höst sedan jag var runt 20-årsåldern. Den är väldigt lättgjord men tar ett par timmar att göra, till den vill jag gärna ha ett gott, lite segt och smakrikt bröd i tjocka skivor som den här jag bakade i kväll. Jag tycker den är väldigt god då den är både lite seg och mjuk på samma gång. Om någon skulle fråga mig vad som är godast mellan färskt, nybakad bröd eller nybakta kakor så måste jag säga att det vet jag inte. Det är i alla fall inte självklart att jag alltid väljer kakorna....

Vardagsbröd:
3 dl rågsikt
8 dl vetemjöl special
50 g jäst
30g smält smör
1.5 tsk salt
3 tsk socker (för jäsningen)
3 dl mjölk
2 dl vatten
Värm vattnet i micron och häll det i mjölken, detta för att mjölken inte ska bli för varm. Om vatten/mjölkblandningen är svalare än fingervarmt så värm det försiktigt i mikron men kolla ofta så det inte blir för varmt. Blanda med smöret
Smula jästen och blanda ut till klumpfritt med en liten del av mjölk/vattenblandningen. Häll sedan i resten av mjölk/vatten blandningen samt salt och socker. Blanda de båda mjölsorterna i en annan skål och häll detta i vätskan. Blanda till en smidig och blank deg. Låt jäsa ca 45 minuter under plastfolie.
Lägg upp degen på bakbordet utan att knåda den och dela degen i två delar. Rulla försiktigt ut degen till ca 30 cm långa längder. Sikta över lite mjöl och klipp gärna några snitt i brödet. Låt jäsa igen till dubbel storlek, i ca 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader och grädda brödet i ca 20 minuter. Låt brödet svalna utan bakduk



lördag 23 augusti 2014

Gluten-och laktosfri 3-års tårta

Igår hade jag äran att färdigställa en fin prinsesstårta till en flicka som fyllde 3 år. Tårtan skulle vara både gluten- och laktosfri, en uppgift jag gärna tog mig an då jag tycker det känns extra viktigt att göra tårtor som alla ska kunna äta, vare sig man har olika allergier, överkänsligheter eller sjukdomar.
Jag fick en bild skickad till mig så jag förstod stilen på tårtan. Det skulle vara en relativt liten tårta i två våningar, rosa, med blommor, reliefmönster i sugarpasten och en prinsesskrona i guld. Jag hade väldigt roligt när jag gjorde tårtan, då den var väldigt genomtänkt, vilket kanske märktes på helheten. Tårtan bestod av vaniljbottnar, chokladmousse med chokladbitar, jordgubbsmousse med grovt mixade jordgubbar och spacklad med vaniljsmörkräm och allt var som sagt både laktos-och glutenfritt. Den fina bården längst ner på kanterna och blommorna pulvermålades med ätbart glitter och prinsesskronan, som tog hela fyra dagar att göra klart, målades med både flytande guldfärg och torrt guldpulver.
På kvällen fick jag ett gulligt sms att tårtan varit god och den lilla prinsessan såg väldigt glad och nöjd ut vid sin tårtbit på sitt kalas. :)


Frasiga minimaränger

Ibland får man en del äggvita över, ett bra sätt att använda dessa är att göra maränger. Maränger är ju så gott men också väldigt sött, därför tycker jag de avnjuts bäst när de är små och frasiga och gärna ihop med frukt som friskar upp den söta smaken.
En favorit här hemma är fruktsallad med grädde, hemmagjord chokladsås (med mycket chokladsmak och mindre sötma) samt de små, söta och frasiga maränger som jag gör. Jag brukar göra många på en gång för de tar ganska lång tid för marängerna att torka men när de väl är i ugnen, klarar de ju sig själva sen så det är inget större jobb. Marängerna förvarar jag sedan mörkt i glasburkar med tättslutande lock så de inte tar smak av något annat i skafferiet. Till sockerhjärtornas förtjusning brukar jag göra marängerna i olika färger varje gång jag fyller spritsen (jag spritsar alltid för att de blir vackrast då). Man behöver inte färga hela smeten, utan det går bra att bara dutta lite geléfärg på insidan av spritspåsen så kommer det ut marmorerade små toppar ur spritsen. Det är inte bara sött utan även mycket vackert!
Här är receptet på mina små marängtoppar. Till ca 50 stycken behövs:

6 äggvitor
4 dl strösocker
1tsk vaniljsocker
1tsk citronsaft
ev. lite geléfärg i valfri kulör(er)

Värm ugnen till 100 grader. Vispa äggvitorna, strösockret, vaniljsockret och citronsaften länge tills det bildas fasta skumtoppar i smeten och bunken kan hållas upp och ner utan att innehållet glider ner. Om du vill ha färgade maränger, kan du färga smeten med några droppar geléfärg och röra försiktigt med en slickepott med stora luftiga tag. Vill du ha marmorerade maränger, drar du bara med en tandpetare med geléfärg på insidan av spritspåsen och fyller den sedan med marängsmet. Spritsa eller klicka ut smeten på bakplåtspapper och grädda i ugn i ca 1.5 timmar på 100 grader. Efter det låter man marängerna stå kvar i ugnen på eftervärme med ugnsluckan på glänt i ytterligare ett par timmar så det orkar helt innan de läggs i lufttäta burkar.Ät och njut.



tisdag 19 augusti 2014

Hösten första äppelkaka

Det doftar underbart fräscht och härligt av äpplen i vårt kök just nu, för igår fick jag nästan 7 kg äpplen av en bekant. Hon har många olika sorters äppelträd med härliga äpplen så man kan plocka från sensommaren ända fram till senhösten. Och jag får komma och plocka när jag vill!
Jag är så lycklig för jag har verkligen saknat färska svenska äpplen, nyplockade direkt från trädgården, ända sedan vi flyttade från villan vi bodde i förut. Tack snälla nyfunna vän! :)
Jag har många och entusiastiska planer för allt härligt jag ska göra av äpplena men jag börjar med en av de saker som mina sockerhjärtan bäst tycker om; äppelkaka.
Denna gör jag varenda år, flera gånger om, så att vi blir riktigt mätta på smaken när äppelsäsongen väl är över.

Äppelkaka:
150 g smält smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
4 äpplen
ev. 2 msk socker (beroende på äpplenas sötma) + 0,5 msk kanel

Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter. Skala äpplena och skär dessa i tunna bitar. Vispa ihop socker och ägg tills det blir ljust och luftigt. blanda alla torra ingredienser separat och häll detta i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smör. Rör om ordentligt så allt blandas väl och häll smeten i formen. Blanda socker och kanel i en plastpåse och lägg i de tunna äppelbitarna. Fördela dessa jämnt över smeten och tryck till dom lite i smeten. De behöver inte vara täckta av smet, bara lite instuckna i smeten. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Servera äppelkakan som den är eller med vaniljvisp eller vaniljglass.



onsdag 13 augusti 2014

Dulche de leche

Nu när vädret har vänt och det är svalare, känns det riktigt roligt att stå i köket och hålla på med bakning, pyssla med sockerblommor och annat trevligt igen.
Idag har jag varit väldigt effektiv och hållit på med flera projekt samtidigt. Det första jag gjorde var att koka ihop en underbar dulche de leche som är en latinamerikansk söt kolasmakande kräm baserad på mjölk.
Den är lätt att koka i hop själv om än tidskrävande.
Man tar bara en burk kondenserad mjölk, lägger den i en kastrull som är tillräckligt djup för att hela burken ska kunna täckas med vatten.
Koka sedan burken i tre timmar på medelvärme. Glöm inte att titta till burken då och då för att kontrollera att den fortfarande är täckt med vatten, annars finns risk att burken exploderar...
Kyl sedan burken, gärna i isvatten. När den sedan svalnat - öppna och njut av en underbart söt välsmakande och väldoftande kolakräm.
Användningsområden för dulche de lechen är många, som till exempel kolasås till glass, fyllning i tårtor och kakor, som mousse och så vidare.

Färdig dulche de leche:

Dulche de leche på gång




lördag 9 augusti 2014

Havrekakor, lite nyttigare och goda

Lilla sockerhjärtat och jag kände oss rastlösa i dag. Egentligen finns det ju alltid en massa tråkiga saker att ta i tu med men vi struntade i sånt och ägnade oss åt lite rolig bakning istället.
Vädret är nu lite svalare och på eftermiddagen kom även regnet, ett perfekt tillfälle att baka med andra ord. Vi bakade havrekakor som är både väldigt lättbakade och smakar lite nyttigare då de inte innehåller så mycket socker. Här är vårt recept:

Havrekakor, ca 50 stycken
200g rumsvarmt smör
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl havregryn
3 dl mjöl

Blanda alla torra ingredienser
Rör smöret smidigt
Blanda samman allt till en deg.
Forma runda små bollar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Ta en gaffel och tryck till dom så dom blir till kakor, lämna lite plats för varje kaka då dom växer och smälter ut lite i ugnen.
Grädda ca 10 minuter i 200 grader


söndag 3 augusti 2014

41-års tårta

Igår fyllde vår fina granne och vän 41 år och jag fick äran att göra hennes tårta.
Jag fick fria händer både gällande utseende och smaksättning på tårtan.
Annelies favoritfärg är lila, hon tycker om pastellfärger, blommor och andlighet.
Jag gjorde min tolkning av detta och gjorde en tårta som gick i ljust lila (som traditionellt står för bla. andlighet), sockerspets med hjärtan och blommor som speglar andlighet i form av vit lilja, vit ros och vita småblommor som alla står för renhet och oskuld samt en kvist murgröna som står för vänskap och lycka.
Under sockerpastan bestod tårtan av vaniljbottnar, lemoncurdmousse, jordgubbsmousse med jordgubbsbitar samt var den spacklad med citronsmörkräm.
Det var väldigt roligt att få göra denna tårta och att få tolka en person genom dennes tårta.
Tack Annelie för förtroendet! :)